XIX. REVOLUTIONÆR HEROISME

Proletarer i alle lande, foren jer!

Udgivet af:
Futura 1967

Reproduceret af:
Kommunistisk Bibliotek 2023

CITATER FRA FORMAND MAO TSE-TUNG:

XIX. REVOLUTIONÆR HEROISME

Denne hær har en ukuelig ånd og er besluttet på at besejre alle fjender og aldrig at give efter. Så længe der er en eneste mand tilbage, vil han kæmpe videre uden hensyn til vanskelighederne og strabadserne.

»Om koalitionsregering« (24. april 1945), Udvalgte værker, bind III, s. 264.*

Lad vor kampstil komme til fuld udfoldelse – mod i kampen, ingen frygt for ofre, ingen frygt for udmattelse og fortløbende kamp (det vil sige udkæmpelsen af slag i rækkefølge inden for kort tid uden hvil).

»Den øjeblikkelige situation og vore opgaver« (25. december 1947), Udvalgte værker, bind III, København 1964, s. 113.*

Tusinder og atter tusinder af martyrer har heltemodigt ofret deres liv for folkets interesser; lad os holde deres fane højt og marchere fremad ad den vej, der er farvet skarlagenrød af deres blod!

»Om koalitionsregering« (24. april 1945), Udvalgte værker, bind III, s. 318.

Vær beslutsom, frygt intet offer og overvind enhver vanskelighed for at vinde sejr.

»Den Tåbelige Gamle Mand, der flyttede bjergene« (11. juni 1945), Udvalgte værker,. bind III, s. 321.*

På et kritisk tidspunkt under den Nordlige Ekspeditions fremgang … ødelagde den forræderiske og reaktionære politik for »partiudrensning« og massakre, som Kuomintang- myndighederne slog ind på, denne nationale enhedsfront – enhedsfronten mellem Kuomintang, det kommunistiske parti og alle dele af folket, der legemliggjorde det kinesiske folks befrielsessag – og hele dens revolutionære politik. … Dernæst blev enhed erstattet med borgerkrig, demokrati med diktatur, og et Kina fuldt af lys med et Kina indhyllet i mørke. Men Kinas kommunistiske Parti og det kinesiske folk blev hverken kuet eller besejret eller udslettet. De stablede sig på benene igen, tørrede blodet af, begravede deres faldne kammerater og gik på ny i kamp. Idet de holdt revolutionens store fane højt, rejste de sig i væbnet modstand, og over et uhyre område i Kina oprettede de folkeregeringer, gennemførte jordreform, opbyggede en folkehær – den kinesiske Røde Hær – og bevarede og udvidede det kinesiske folks revolutionære styrker.

»Om koalitionsregering« (24. april 1945), Udvalgte værker bind III, s. 261.*

I har mange gode egenskaber, og I har ydet store tjenester, men I må altid huske ikke at blive indbildske. I respekteres af alle, og helt med rette, men dette fører let til indbildskhed. Hvis I bliver indbildske, hvis I ikke er beskedne og ophører med at gøre jer umage, og hvis I ikke respekterer andre, ikke respekterer kadrerne og masserne, så vil I ophøre med at være helte og forbilleder. Der har været sådanne mennesker før i tiden, og jeg håber, I ikke vil følge deres eksempel.

»Vi må lære at udføre økonomisk arbejde« (10. januar 1945), Udvalgte værker, bind III, s. 239.

I kampen for at udslette fjenden og for at genrejse og forøge industri- og landbrugsproduktionen har I overvundet mange vanskeligheder og strabadser og udvist uhyre mod, klogskab og initiativ. I er forbilleder for hele den kinesiske nation, rygraden i den sejrrige fremgang for folkets sag på alle områder, støttepiller for folkeregeringen og broer, der forbinder folkeregeringen med de store masser.

Hilsningsbudskab på Kinas kommunistiske Partis centralkomites vegne til mødet for repræsentanter for nationale kamphelte og mønsterarbejdere (25. september 1950).

Vi, den kinesiske nation, har den ånd at bekæmpe fjenden til vor sidste blodsdråbe, den beslutsomme vilje til at genvinde vort tabte territorium ved hjælp af vor egen indsats og evnen til at stå pil egne ben i nationernes familie.

»Om taktikken mod den japanske imperialisme« (27. december 1935), Udvalgte værker, bind I, s. 170. *