XVI. OPDRAGELSE OG TRÆNINGEN AF TROPPER

Proletarer i alle lande, foren jer!

Udgivet af:
Futura 1967

Reproduceret af:
Kommunistisk Bibliotek 2023

CITATER FRA FORMAND MAO TSE-TUNG:

XVI. OPDRAGELSE OG TRÆNINGEN AF TROPPER

Vor uddannelsespolitik må gøre det muligt for enhver, der modtager en uddannelse, at udvikle sig moralsk, intellektuelt og fysisk og blive et arbejdende menneske med både socialistisk bevidsthed og kultur.

Om den rette behandling af modsigelser inden for folket (27. februar 1957), København 1967, s. 23.

Med hensyn til uddannelse for kadrer – under arbejdet eller på skoler for kadrer – må der indføres en politik for at koncentrere en sådan uddannelse om studiet af den kinesiske revolutions praktiske problemer og om at bruge marxismen-leninismens grundlæggende principper som ledetråd, og den metode at studere marxismen-leninismen statisk og i isolation bør forkastes.

»Reformer vort studium« (maj 1941), Udvalgte værker, bind III, s. 24.

For en militær skole er det vigtigste spørgsmål udvælgelsen af en leder og instruktører og vedtagelsen af en undervisningspolitik.

»Problemer om strategi i Kinas revolutionære krig« (december 1936), Udvalgte værker, bind I, s. 185.*

En skole med hundrede mennesker kan bestemt ikke drives godt, hvis den ikke har en ledende gruppe på nogle mennesker eller et dusin eller flere, der dannes i overensstemmelse med de faktiske omstændigheder (og ikke kunstigt bringes sammen) og består af de mest aktive, ærlige og vågne af lærerne, den øvrige stab og studenterne.

»Nogle spørgsmål vedrørende ledelsesmetoder«, (1. juni 1943), Udvalgte værker, bind III, s. 118-19.

Alle officerer og menige i vor hær må forbedre deres krigskunst, modigt marchere fremad i krigen, hvori sejren er vis, og beslutsomt, gennemgribende, helt og fuldstændigt udrydde alle fjender.

»Manifest fra det Kinesiske Folks Befrielseshære (oktober 1947), Udvalgte værker, bind III, København 1964, s. 103.*

Der bør tillægges det militære og det politiske aspekt lige stor betydning i det etårige program for konsolidering og træning, der netop er blevet påbegyndt, og de to aspekter bør nært forbindes. I begyndelsen bør der lægges eftertryk på det politiske aspekt, på at forbedre forholdet mellem officerer og mandskab, højne den indre enhed og fremkalde et højt niveau af begejstring blandt masserne af kadrer og kæmpende. Kun derved vil den militære konsolidering og træning foregå gnidningsløst og opnå bedre resultater.

»Opgaverne for 1945« (15. december 1944).

Hvad angår træningsmetoden, bør vi udfolde masse-træningsbevægelsen, hvori officerer underviser menige, menige underviser officerer, og de menige underviser hinanden.

»Politik for arbejdet i de Befriede Områder for 1946« (15. december 1945), Udvalgte værker, bind IV, s. 76.

Vor parole for træningen af tropper er: »Officerer, undervis menige; menige, undervis officerer; og menige, undervis hinanden«, De kæmpende har en mængde praktisk kamperfaring. Officererne bør lære af de kæmpende, og når de har gjort andre menneskers erfaring til deres egen, vil de blive dygtigere.

»Tale til medarbejderne ved Shansi-Suiyuan Dagsblads redaktion« (2. april 1948), Udvalgte værker, bind III, København 1964, s. 167.*

Hvad træningsemnerne angår, bør hovedmålet stadig være at højne teknikkens niveau i målskydning, bajonetfægtning, granatkastning og den slags, og det sekundære mål bør være at højne det taktiske niveau, mens der bør lægges særligt eftertryk på natoperationer.

»Politik for arbejdet i de Befriede Områder for 1946« (15. december 1945), Udvalgte værker, bind IV, s. 76.*