XIV. FORHOLDET MELLEM HÆREN OG FOLKET

Proletarer i alle lande, foren jer!

Udgivet af:
Futura 1967

Reproduceret af:
Kommunistisk Bibliotek 2023

CITATER FRA FORMAND MAO TSE-TUNG:

XIV. FORHOLDET MELLEM HÆREN OG FOLKET

Hæren må blive ét med folket, således at det betragter den som sin egen hær. En sådan hær vil være uovervindelig. …

»Om langvarig krig« (maj 1938), Udvalgte værker, bind II, s. 186.

Hver enkelt kammerat må hjælpes til at forstå, at så længe vi støtter os på folket, tror fast på massernes uudtømmelige skabende kraft og derfor stoler på og identificerer os selv med dem, kan vi overvinde enhver vanskelighed, og ingen fjende kan knuse os, mens vi kan knuse enhver fjende.

»Om koalitionsregering« (24. april 1945), Udvalgte værker, bind III, s. 316.*

Hvor som helst vore kammerater kommer, må de opbygge et godt forhold til masserne, nære omsorg for dem og hjælpe dem til at overvinde deres vanskeligheder. Vi må forene os med masserne; jo større dele af masserne vi forener os med des bedre.

»Om Chungking-forhandlingerne« (17. oktober 1945), Udvalgte værker, København 1964, bind III, s. 42.

Hæren i de Befriede Områder må støtte regeringen og skatte folket højt, mens de demokratiske regeringer må lede folket i arbejdet med at støtte hæren og give familier til soldater, der bekæmper Japan, fortrinsbehandling. På denne måde vil forholdet mellem hæren og folket blive endnu bedre.

»Om koalitionsregering« (24. april 1945), Udvalgte værker, bind III, s. 311.*

I hæren bør den opgave at støtte regeringen og skatte ‘folket højt behandles gennem den ideologiske opdragelse af hver enkelt kommanderende og kæmpende, således at de alle tilbunds forstår dens vigtighed. Sålænge hæren på sin side udfører dette arbejde godt, vil den lokale regering og folket også forbedre deres forhold til hæren.

»Politik for arbejdet i de Befriede Områder, for 1946« (15. december 1945), Udvalgte værker, bind IV, s. 77.*

I løbet af disse kampagner3 bør hæren på sin side og partiet og regeringen på deres side gennemgribende undersøge manglerne og fejltagelserne i 1943 og bør beslutsomt rette dem i 1944. Fra nu af bør sådanne kampagner iværksættes overalt i den første måned af hvert måneår, og i deres løb bør de fælles afgivne forpligtelser til at »støtte regeringen og skatte folket højt« og »støtte hæren og give familier til soldater, der bekæmper Japan, fortrinsbehandling« læses højt gang på gang, og der bør ske gentagen selvkritik over for masserne af enhver egenmægtig handling fra troppernes side i baseområderne over for partiet eller regeringspersonel eller over for civilpersoner eller af enhver mangel på omsorg for tropperne fra partiets eller regeringspersonellets eller civilpersonernes side (hvorunder hver part kritiserer sig selv og ikke den anden), således at disse mangler og fejltagelser kan rettes på tilbundsgående måde.

»Udbred kampagnerne for at nedsætte jordlejen, forøge produktionen og ‘støtte regeringen og skatte folket højt’ i baseområderne« (1. oktober 1943), Udvalgte værker, bind III, s. 135.*