XXVIII. KOMMUNISTER

Proletarer i alle lande, foren jer!

Udgivet af:
Futura 1967

Reproduceret af:
Kommunistisk Bibliotek 2023

CITATER FRA FORMAND MAO TSE-TUNG:

XXVIII. KOMMUNISTER

En kommunist bør være storsindet, og han bør være trofast og aktiv, betragte revolutionens interesser som selve sit liv og underordne sine personlige interesser under revolutionens; altid og overalt bør han være principfast og føre en utrættelig kamp mod alle urigtige ideer og handlinger for derigennem at konsolidere partiets kollektive liv og styrke båndene mellem partiet og masserne; han bør kere sig mere om partiet og masserne end om nogen enkeltperson og kere sig mere om andre end om sig selv. Kun således kan han anses for at være kommunist.

»Bekæmp liberalisme« (7. september 1937), Udvalgte værker, bind II, s. 33.*

Enhver kammerat må bringes til at forstå, at det højeste kriterium på en kommunists ord og handlinger er, om de svarer til de højeste interesser hos og nyder støtte fra folkets overvældende flertal.

»Om koalitionsregering« (24. april 1945), Udvalgte værker, bind III, s. 316.*

På intet tidspunkt og under ingen omstændigheder bør en kommunist sætte sine personlige interesser først; han bør underordne dem under nationens og massernes interesser. Derfor er selviskhed, slendrian, korruption, anglen efter rampelys og så videre særdeles foragteligt, mens uselviskhed, arbejde med al energi, helhjertet helligen sig offentlig pligt og roligt, hårdt arbejde vil indgyde respekt.

»Kinas kommunistiske Partis rolle i den nationale krig« (oktober 1938), Udvalgte værker, bind II, s. 198.

Kommunister må til enhver tid være rede til at bryde en lanse for sandheden, fordi sandheden er i folkets interesse; kommunister må til enhver tid være rede til at rette deres fejl, fordi fejl er imod folkets interesser.

»Om koalitionsregering« (24. april 1945), Udvalgte værker, bind III, s. 315.

Kommunister må over for enhver ting stille spørgsmålet hvorfor, bruge deres hoveder og omhyggeligt overveje, om den svarer til eller ikke svarer til virkeligheden og virkelig er velbegrundet – de må under ingen omstændigheder følge blindt og – opmuntre slaviskhed.

»Ret partiets arbejdsstil« (1. februar 1942), Udvalgte værker, bind III, s. 49-50.

Vi bør opmuntre kammeraterne til at tage hensyn til helhedens interesser. Hvert enkelt partimedlem, hver enkelt arbejdsgren, hver enkelt erklæring og hver enkelt handling må som udgangspunkt have hele partiets interesse; det er absolut utilladeligt at krænke dette princip.

Sm. st. s. 44.

Kommunister bør foregå med et godt eksempel ved at handle i overensstemmelse med virkeligheden og være fremsynede. For kun ved at handle i overensstemmelse med virkeligheden kan de opfylde de fastsatte opgaver, og kun fremsynethed kan forhindre dem i at miste orienteringen under marchen fremad.

»Kinas kommunistiske Partis rolle i den nationale krig« (oktober 1938), Udvalgte værker, bind II, s. 198.

Kommunister bør være de mest fremsynede, de mest selvopofrende, de mest beslutsomme og de mindst forudindtagne i vurderingen af situationer og bør støtte sig på . massernes flertal og vinde deres støtte.

»Kinas kommunistiske Partis opgaver i perioden med modstand mod Japan« (3. maj 1937), Udvalgte værker, bind I, s. 274.*

Kommunister bør foregå med et godt eksempel i studium; til enhver tid bør de være massernes elever såvel som deres lærere.

»Kinas kommunistiske ‘Partis rolle i den nationale krig« (oktober 1938), Udvalgte værker, bind II, s. 198.*

Enhver kommunist, der arbejder i massebevægelserne, bør være massernes ven og ikke en chef, der står over dem, en utrættelig lærer og ikke en bureaukratisk politiker.

Sm. st.*

Kommunister må aldrig afsondre sig fra folkets flertal eller forsømme det ved kun at lede nogle få progressive kontingenter i et isoleret og overilet fremstød; men må sørge for at smede nære bånd mellem de progressive elementer og de brede masser. Det er dette, der menes med at tænke i flertalsbaner.

Sm. st. s. 201.*

Vi kommunister er som frøene, og folket er som jorden. Hvor som helst vi kommer, må vi forene os med folket, slå rod og blomstre blandt det.

»Om Chungking-forhandlingerne« (17. oktober 1945), Udvalgte værker, bind III, København 1964, s. 42.

Vi kommunister må være i stand til at forbinde os med masserne i alt. Hvis vore partimedlemmer hele livet sidder inden døre og aldrig går ud for at stå ansigt til ansigt med verden og trodse uvejret, hvilken gavn kan de være til for det kinesiske folk? Ingen som helst, og vi har ikke brug for sådanne mennesker som partimedlemmer. Vi kommunister bør stille os ansigt til ansigt med verden og trodse uvejret, massekampens storslåede verden og massekampens mægtige uvejr.

»Organiser jer!« (29. november 1943), Udvalgte værker, bind III, s. 158.

Kommunisternes fortropsrolle som forbilleder er af yderste vigtighed. Kommunister .i den Ottende Rutehær og den Nye Fjerde Hær bør foregå med et godt eksempel ved at kæmpe tappert, gennemføre givne ordrer, overholde disciplin, udføre politisk arbejde og opelske indre enhed og solidaritet.

»Kinas kommunistiske Partis rolle i den nationale krig« (oktober 1938), Udvalgte værker, bind II, s. 197.*

En kommunist må aldrig være påståelig eller dominerende og tro, at han er god til alting, mens andre ikke dur til noget; han må aldrig lukke sig selv inde i sit lille værelse eller skryde og prale og hundse med andre.

»Tale ved forsamlingen af repræsentanter for Shensi-Kansu-Ningsia Grænseområdes (21. november 1941), Udvalgte værker, bind III, s. 33. *

Kommunister må lytte opmærksomt til synspunkter hos folk uden for partiet og lade dem tale ud. Hvis det, de siger, er rigtigt, bør vi byde det velkommen, og vi bør lære af deres stærke sider; hvis det er forkert, bør vi lade dem tale færdigt og derefter tålmodigt forklare sagerne for dem.

Sm. st.

Kommunisters holdning over for et menneske, der har begået fejl i sit arbejde, bør , være en holdning med overtalelse for at hjælpe vedkommende til at ændre sig og begynde på en frisk og ikke en, holdning med udelukkelse, medmindre vedkommende er uforbederlig.

»Kinas kommunistiske Partis rolle i den nationale krig« (oktober 1938), Udvalgte værker, bind II, s. 198.

Hvad angår folk, der er politisk tilbagestående, bør kommunister ikke ringeagte eller foragte dem, men bør knytte dem til sig, forene sig med dem, overbevise dem og opmuntre dem til at gøre fremskridt.

Sm. st.